Termoizolacijska stakla

Prilikom kupnje prozora staklo je detalj koji se često zanemaruje i umanjuje njegova važnost, no u stvarnosti staklo je prilično važno, kako u pogledu toplinske, tako i u pogledu zvučne izolacije, ali ujedno i samog estetskog izgleda prozora.
Staklo čini otprilike 70% površine prozora, te najvažnije karakteristike prozora, kao što su toplinska i zvučna izolacija, ovise najviše o IZO staklu ugrađenom u Vaš prozor.
U današnje vrijeme u proizvodnji prozora i vrata koristi se izolacijsko tzv. IZO staklo. IZO staklo je tijelo sastavljeno od jedne ili više staklenih ploha, koje su međusobno odijeljene sa jednim ili više hermetički zatvorenim međuprostorom. Međuprostor između staklenih ploha može biti ispunjen zrakom ili nekim od inertnih plinova. U PVC stolariji se najčešće koristi staklo ukupne debljine 24mm 4 – 16 – 4 ili 36mm 4 – 12 – 4 – 12 -4 gdje brojevi predstavljalju: debljina prve ploče stakla [mm] – debljina međuprostora ispunjena zrakom ili inertnim plinom [mm] – debljina druge ploče stakla [mm]. Glavno svojstvo IZO stakla je da svojom konstrukcijom smanjuje toplinske gubitke.
LOW-E je tanki sloj metala ili metalnog oksida, koji se na staklo nanosi parenjem metala na molekularnoj razini. Gotovo je nevidljiv i direktno se nanosi na jednu ili obje strane IZO stakla. Sama debljina stakla nema velikog utjecaja na U koeficijent, ali ga zato LOW-E drastično smanjuje, jer staklo premazano metalnim filmom propušta samo zračenje kratke valne duljine (sunčevu svjetlost), dok zračenja dugih valnih duljina (infracrvene zrake) odbija s tople strane stakla na hladniju stranu.
LOW-E blokira gotovo 98% štetnih sunčevih zraka, pa tako, velike ostakljene prostorije ili zimski vrtovi mogu u hladnijem periodu postati kolektori solarne energije i tako pridonijeti onom što nam je svima cilj, sačuvati skupocjenu toplinsku energiju.
low-e-staklo

FLOAT STAKLA

Kada kažemo “float staklo”, zapravo mislimo na obično ravno, najčešće potpuno prozirno staklo, ono koje svakodnevno koristimo u najvećem broju slučajeva.
Takvo staklo je danas najrasprostranjenije i sve se više koristi u arhitekturi bilo da se radi o interijerima ili eksterijerima odnosno fasadama, nadstrešnicama, prozorima, vratima ili pregradnim stijenama, ogradama i slično.Takvo je staklo moguće tretirati u samoj proizvodnji, na primjer dodavanjem pigmenta, mijenjajući mu tako boju, ili naknadno, površinski, bilo jednostrano ili obostrano mijenjajući mu tako svojstva što se najčešće odnosi na kontrolu prolaza sunčeve svjetlosti, toplinske energije, isto tako i UV zračenje i sl.
Spomenuta „float“ stakla tretirana na spomenute načine, uobičajeno se nazivaju; obojena, reflektirajuća, low-e, low iron, antibakterijska, stakla otporna na ogrebotine, ogledala, lakirana, itd.

ORNAMENTNA STAKLA

Dekorativna stakla koja se dobivaju kada se prilikom proizvodnje ploča float stakla provlači kroz valjke kojima se utiskuje određenja mustra.

REFLEKTIRAJUĆA STAKLA

Reflektirajuća stakla ili Stopsol su float stakla kojima se u procesu proizvodnje dok su još užarena nanosi sloj specijalnog metalnog premaza koji ima dvojako djelovanje – da smanji sunčevo zagrijavanje prostorije te proizvede efekt ogledala čime se postiže smanjena vidljivost kroz staklo.

SIGURNOSNA STAKLA

U ovu grupu spadaju kaljena i laminirana stakla.
Kaljena stakla su float stakla koja se termički obrađuju u pećima na temperaturi na oko 600°C nakon čega se naglo hlade hladnim zrakom, čime se dobije staklo koje je put puta otpornije na udarce od obićnog float stakla iste debljine. Prilikom loma takovog stakla ono se lomi u mrežu sitnih komadića sa zaobljenim rubovima.
Lamistal stakla se dobije kombinacijom dviju ili više ploča float stakla koje su međusobno povezane jednom ili više PVB folija. PVB folija je folija velike čvrstoće na kidanje, koja može biti prozirna ili u bojama. U slučaju loma staklo se ne raspada u dijelove nego ostaje zalijepljeno na foliji.

PARTNERI: